Puskás Ferenc, Öcsi (1927.04.01., Budapest - 2006.11.17., Budapest)

67369_654577_n.jpg

A kispesti grundon kezdte kergetni a rongylabdát minden idôk legjobb magyar labdarúgója,a világszerte legnépszerûbb, legismertebb magyar sportember. 
Edzô édesapja Purczeld Ferenc a korábbi profi labdarúgó már tizenöt évesen beállította saját fiát az elsô csapatba. A magyar sport erôszakolt átszervezése idején Kispesti Atlétikai Clubból Bp. Honvéd, Puskás Öcsibôl "Száguldó Ôrnagy" lett, aki ötletes játékával és pompás góljaival öt bajnoki címhez segítette a katonacsapatot. 
Hazai pályafutása során 349 bajnoki mérkôzésen 358 gólt szerzett. Tizennyolc évesen mutatkozott be a nemzeti tizenegyben, s 84 válogatott mérkôzésen 83 gólt lôtt, amivel világrekorder. 
Az aranycsapat felejthetetlen kapitányaként részese volt Helsinkiben az olimpiai gyôzelemnek, Londonban az angolok elleni 6 : 3 - as diadalnak, és egyik szenvedôje a világbajnokság berni döntôjében elszenvedett vereségnek. 
Ötvenhat október végén BEK-mérkôzésre indult a csapattal. Majd a hivatalos engedély lejártával a dél-amerikai túrán is részt vett. Ezt követôen részben a szövetség egyes vezetôi által ellene indított kampány miatt nem tért haza. A világhírû Real Madrid csapatában folytatta, ahol hat bajnokság, három BEK-gyôzelem fôszereplôje lett. A királyi klub mezében játszott 372 mérkôzésen 324 gólt szerzett. 
A chilei világbajnokságon a spanyol válogatottban játszott, késôbb a világ-, majd az Európa-válogatottba is meghívták. Az 1967-ben kezdett edzôi pályafutása során tucatnyi országban tevékenykedett és végleges hazatelepülése után 1993-ban, négy mérkôzésen, a magyar válogatottat is irányította. A labdát ugyancsak ballal bûvölte és fejjátéka sem volt kiemelkedô, de rendkívül gyors, robbanékony csatár, a helyzeteket kiválóan felismerô és kihasználó gól gyáros, világklasszis hadvezér volt. Szókimondó, társait segítô, jó barátként ismerjük. 
Nemzetközi megbecsülésére jellemzô, hogy hetvenedik születésnapján Juan Antonio Samaranch a NOB elnöke személyesen köszöntötte és tüntette ki az Olimpiai Érdemrenddel. 
Sajnálatos, súlyos betegsége miatt hosszú évekig a Kútvölgyi Kórház lakója volt - végül 2006 őszén érte a halál. Temetésére decemberben a sportvilág jeles képviselői is Budapestre jöttek, a Nemzet búcsúja keretében pedig honfitársai tízezrei vehettek méltó búcsút mindenki Öcsijétől.

Puskás.JPG

A tisztelői, rajongói több mint száz fotót, emléket helyeztek el Puskás Ferencről, és többen meg is emlékeztek róla, nagy-nagy tisztelettel.

2.jpg

"Öcsi! Öcsi Bácsi!

Te vagy a legnagyobb KIRÁLY!„

írja Tamás nevű emlékező

aranycsapat_csapatkep_1.jpg

Az Aranycsapat

1952_helsinki_medal1.jpg

Olimpiai aranyérme

95f634df-2f3a-4ac5-a57f-86cad0079eb3.jpg

Az egyik megemlékező rendezvény képe

Vannak nagy labdarúgó egyéniségek manapság is, de te maradsz számunkra a legnagyobb!„

írja Gábor

puskas_2.jpg

Olimpiai kitüntetéssel

puskas.jpg

gyermekével

A tisztelők által összegyűjtött számtalan emléket megtekintheti Puskás Ferenc, Öcsi Emléklapján, ahová Ön is elhelyezheti az ön által őrzött emlékeket, megoszthatja másokkal gondolatait, érzéseit.

(A MEMORINGS oldalain sok ezer Emléklapot tekinthet meg)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://memorings.blog.hu/api/trackback/id/tr465187091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása