Papp László háromszoros olimpiai bajnok

papplaci.jpg

Papp László (ökölvívó)

Így emlékezünk rá a Magyar Olimpiai Bizottság, Magyar Olimpiai Akadémiája által létrehozott Emléklapján.

Pap.JPG

Papp László (közismert nevén Papp Laci, beceneve Görbe), (1926. március 25. – 2003. október 16.) olimpiai bajnok magyarökölvívó.

Pályafutása 

Magyarország, és a világ egyik leghíresebb ökölvívója, aki 1948-ban a londoni, 1952-ben a helsinki és 1956-ban melbourne-i olimpián nyert aranyérmet. A Budapest Bástya és a Budapesti Vasas bokszolójaként közép-, majd nagyváltósúlyban indult, 1946 és 1956 között hét országos bajnokságot nyert. Kétszeres amatőr Európa-bajnok. Az 1948-as londoni olimpián középsúlyban, 1952-ben Helsinkiben és 1956-ban Melbourne-ben nagyváltósúlyban diadalmaskodott. Ez a páratlan bravúr – 12 évig megőrizni a trónt – neki sikerült először. Azóta Teofilo Stevenson és Félix Savón (mindketten kubaiak) volt képes erre.

Papp Lacit mindmáig az ökölvívás legnagyobbjai közt tartják számon, Joe Louis, a Barna Bombázó, Muhammad Ali (Cassius Clay) és Iron Mike Tyson társaságában, jóllehet nem volt sem fekete bőrű, sem amerikai, sem nehézsúlyú, és profi pályafutását sem sikerült világbajnoki címmel megkoronáznia: az Európa-bajnoki övig jutott. Máig nem pontosan tisztázott politikai okokból nem engedték megküzdeni a világbajnokságért. Profiként 1957-től 29 találkozót vívott, ebből huszonhetet megnyert és kettő döntetlennel zárult, azaz veretlen maradt.

Mestere a legendás edző Adler Zsigmond volt, akivel majdnem tökéletes párost alkottak. Adler verhetetlen volt abban, hogy tudta, mikor milyen instrukciókkal kell a kötelek közé küldenie tanítványát.

Visszavonulása után edzőként tevékenykedett, a válogatott szövetségi kapitányaként, Adler Zsigmond társaságában is számos siker kovácsa volt. A legemlékezetesebb talán a papírsúlyú Gedó György olimpiai aranyérme (München, 1972).

Hosszú, súlyos betegség után életének 78. évében távozott az élők sorából. Hosszú évtizedekig, egészen haláláig a XII. kerületi Óra utcai lakásában élt.

Emlékezete 

Az ő nevét viseli az ország legnagyobb zárt sportlétesítménye, a Papp László Budapest Sportaréna.

1942-ben az újjáalakuló MOM szakosztályban kezd el versenyszerűen öklözni. Ide tanulótársa, Krebs Lajos vitte le. Első edzője Fehér István volt.

Klubjai versenyzőként: BVSC (1945-48), Bp. Lokomotív (1949-50), Bp. Bástya (1951-53), Vasas (1954-56), hivatásos ökölvívó (1957-62).

Edzőként: Ferencváros (1964-68), Bp. Honvéd (1968-69), Óbuda Tsz SK (1978-79).

Edzői: Fehér István (1945-50, nevelőedző), Kovács Károly (1951-52), Adler Zsigmond (1953-62)

Eredményei, amatőrként: háromszoros olimpiai bajnok (1948, London, középsúly; 1952, Helsinki, nagyváltósúly; 1956, Melbourne, nagyváltósúly), kétszeres Európa-bajnok (1949, Oslo, középsúly; 1951, Milánó, nagyváltósúly), hétszeres magyar bajnok (1946, 1947, 1954, középsúly; 1952, 1953, 1955, 1956, nagyváltósúly).

Profiként: Európa-bajnok (1962-64), 29 mérkőzésen veretlen (27 győzelem, 2 döntetlen)

Elismerései: NOB-érdemrend (1982), A WBC (Bokszvilágtanács) öve „a világ legjobb amatőr és hivatásos középsúlyú ökölvívójának” (1989), a Boxing Hall Of Fame tagja (2001), Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje (1992), Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, Miniszteri Díj (1996), Millenniumi Ezüst Emlékérem (2001), Budapest díszpolgára (2001).

Érdekességek 

Papp Laciról, aki már-már népmesei hőssé vált, elterjedt pletyka volt, hogy egy ízben feleségével a Gellért-hegyen sétálva huligánok egy egész bandája támadta meg őket, akik nem tudták ki ő, de Papp Laci mindegyiküket leütötte.

Marosán György kommunista politikus támogatta, hogy miután nagyon népszerűvé vált, Papp László beléphessen a profi boksz világába. Biszku Béla kommunista vezető közölte vele, hogy be kell fejeznie pályafutását.

Madridban vívott mérkőzésére, amelyen 1963 decemberében megvédte Európa Bajnoki címét, a Spanyolországban élő magyar futballsztárok, Puskás Öcsi és Kubala László fizettek neki szurkolótábort kasztíliai munkanélküliekből. 

Szakmát a híres budai gyárban, a MOM-ban tanult. Itt elsősorban fociban jeleskedett, de munkaszünetekben, a gyárudvaron rendezett rövidített box meccsekre is beszállt. Legtöbbször győztesként fejezte be a mérkőzést.

Az első aranyérmét az 1948. évi Londoni Olimpiai Játékokon nyerte

Plakát.jpg

Kő András írása

1948. Papp László középsúly

 

Háromszoros ökölvívó olimpiai bajnokunk, Papp László 1948-ban, a londoni olimpián hódította el első alkalommal az aranyérmet. Döntőbeli ellenfele a hazaiak reménysége, John Wright volt a Wembley Empire Poolban. Papp Laci ezúttal is kétséget kizáróan győzött, de pontozásos sportág esetében – mint tudjuk - minden elképzelhető. Forray Árpád, a Magyar Ökölvívó Szövetség társelnöke abban az időben, a hazatérés után feljegyzést készített és beszámolt a mérkőzés utáni pillanatokról.

    „Szorongó érzésemet csak az ellensúlyozta – írta – hogy az egyik pontozószéken Kobza, szlovák sporttársam ült [ügyes taktikával sikerült az eredetileg kijelölt angolbarát, ceyloni pontozóbírót Kobzára kicserélni – K. A.], a másikon az argentin Bustamte, aki még a mérkőzés előtt kezet adott, hogy igazságos lesz. Óráknak tűnt a pontozólapok kitöltése. Végre feladták a vezetőbírónak. Elsőnek Bustamte adta fel, székéről felugrott, hozzám lépett, és megölelve gratulált. Kimondhatatlan öröm fogott el. Ez egy! Kobzában nem csalatkozhatom, tehát két bíró már kihozta Pappot. A harmadik [egy norvég] már nem is érdekelt. [A vezetőbíró egy ír sportember volt.] Valami furcsa, gyerekes öröm fogott el, hogy én már tudom az eredményt. És más még nem. Úgy látszik, életemben először nem tudtam rendes zsűritaghoz mérten viselkedni, mert valahogy meglátszott rajtam az öröm. Az eredmény kihirdetése előtt már felhangzott a magyar örömujjongás, ami azután csak fokozódott, amikor a hangosanbeszélő hivatalosan is kihirdette Papp győzelmét. Azt még megfigyeltem, hogy az angol közönség tetszésnyilvánítással elismerte Papp sikerét. Ez is jólesett. Aztán már nem tudom, hogyan, de nagyon rendben volt minden.” ... A teljes írást itt lehet elolvasni

A második olimpiai aranyérmet az 1952. évi Helsinki Olimpián nyerte

1952_helsinki_medal1.jpg

Pilhál György írása 

1952. Papp László nagyváltósúly

 

„Az az ’52-es helsinki bunyósorozat volt talán a legizgalmasabb” – mondta boldogult Papp Laci, amikor süldő sportújságíróként egy-két évig az én tisztem volt az ökölvívással foglalkozni. (Sok kapcsolatom korábban nem volt a boksszal, egy-egy pofont adtam, s kaptam a játszótéren, kocsmában, ennyi.)

Helsinki, a legfényesebb magyar olimpia. És a tizenhat aranyunkból talán ez - Papp Laci aranya - volt a legfényesebb.

Egy Webb nevezetű fekete amerikai volt Laci első ellenfele. „Odanézek, azt hittem, menten szívbajt kapok. Jött egy ilyen nagy demizsonfejű a szorító felé, átugrott a köteleken, aztán megszólalt a gong. Illedelmesen megyek, nyújtom a kezem, ő meg már ütött is, épp hogy elhúztam a fejemet…” A demizsonfejűt hamarosan kiszámolták, Laci segítette ki a ringből…  A történet folytatását itt olvashatja el!

A harmadik olimpia aranyérmet az 1956-os Melbournei Olimpiai Játékokon nyerte

1956_melbourne-stockholm_poster.jpg

Farkasházy Tivadar írása 

1956 Papp László nagyváltósúly

Melbourne idején, 56 őszén épp hogy tíz múltam, de korengedménnyel már a berni bevetésre hiába váró Csikarral, a nőket futtató Somossal, a nejlonharisnyákkal seftelő Singerrel römizhettem a Békében, míg anyám vacsorázott. A Kupola mellett, a miénk inkább kupolda volt. A kártyások azt mondják, az éjszakában nyerni lehet, visszanyerni sokkal nehezebb, virradatkor már nem tiszta a fej, s többnyire csak görcsös akarás, taxi nélküli hosszú gyaloglás lesz belőle. Laci Londonban és Helsinkiben is simán kitakarította a szorítót, de ’56 nyarán csúnyán feltörölte vele a padlót Pietrzykowski Varsóban. Ki Petrusovszkinak, ki Pjecsikovszkinak ejtette Pesten, sajnos sokan megtanultuk a nevét. „Nem kellett volna kiutazni” – mondták az okosok, vesztett partik végén én is tudtam, hogy nem hand-re kellett volna játszani, inkább megtartani a dupla pikk bubit. ... A történet folytatását itt olvashatja el.

In Memoriam:László Papp

250px-Bundesarchiv_Bild_183-34861-0014,_Ullrich_Nitzschke,_Laszlo_Papp.jpgZászlócsere

Edzőtábor 1948

17005_889468981_big.jpg

A bajnok

papp_christensen1.JPG

A kortárs karikaturista szemüvegén keresztül

20070131puskasocs.jpg

A nagy baráttal Puskás Ferenccel

Derkovbois - Papp Laci 07.jpg

Nagy bajnokok együtt

Derkovbois - Papp Laci 24.jpg

A rajongók által összegyűjtött számtalan emléket megtekintheti Papp László Emléklapján, ahová Ön is elhelyezheti az ön által őrzött emlékeket, megoszthatja másokkal gondolatait, érzéseit.

(A MEMORINGS oldalain sok ezer Emléklapot tekinthet meg)

A bejegyzés trackback címe:

https://memorings.blog.hu/api/trackback/id/tr915166070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.